Икономов: Разхищаваме минералните води
Икономов: Разхищаваме минералните води / Пресцентър

Кметът на Банско Георги Икономов взе участие в заседание на Регионалния съвет за развитие за югозападен район, заедно с представители на местната власт в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София.

Съгласно дневният ред, бе представена информация относно взетите на предишното заседание на Съвета решения, в това число изготвянето на декларация в подкрепа на развитието на планинските региони Пирин, Рила и Витоша. Стана ясно, че декларацията е внесена в Министерството на околната среда и водите, принципал на парковете.

Бяха обсъдени нови инструменти за финансиране на общински проекти чрез фонд ФЛАГ, Jessica и други и бе докладвана информация за предвидените за рехабилитация републикански пътища в района.

Директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” представи доклад за състоянието на минералните ресурси в региона, като отчете непълноценното им ползване.

"Необходимо е да бъде оптимизирано използването на минералните води, чрез обновяване на водопреносните мрежи и потреблението им. Ние сме свикнали да разхищаваме този така ценен ресурс", коментира Георги Икономов.

Гладоначалникът на Банско е впечатлен от презентацията на електронно поддържани контролни системи, инсталирани в сградите, със задачата да бъде провеждан непрекъснат мониторинг на всички отделни системи в нея - вентилационна, осветителна, електрическа, противопожарна, повишаващи по този начин ефикасността и едновременния контрол върху всички тях.