Икономов на протест срещу зеления рекет
Икономов на протест срещу зеления рекет / netinfo

Над 1000 банскалии и гости на града блокираха за 30 минути пътя към града и отправиха апел до правителството с искане за втора кабина, нови писти и актуализиране на плана за управление на парк "Пирин". Всичко това е необходимо, за да се избегнат вечните опашки от последните години, задръстванията в центъра на града и ограничаване на достъпа на автомобили в планината, мотивират се протестиращите.

Втора кабинкова линия, нови писти и икономическо развитие за общината бяха сред най-силно скандираните искания на банскалии.

Председателят на Инициативния комитет Малин Бистрин призова събралите се хора да отстояват исканията за просперитет на курортния град, работа за хората и добро бъдеще за децата им.



"Тук съм не само като кмет, но и като гражданин и спортист. Заявявам ви, че съществуващата инфраструктура отдавна не е в състояние да отговори на огромния интерес и търсенето от страната на наши и чуждестранни гости. Спешното изграждане на втората кабинкова линия и доизграждане на нови ски писти рязко ще повиши възможностите на Банско като български и световен център за спорт и туризъм", обърна се към протестиращите кметът на Банско Георги Икономов.

На пътя дойде заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, изпратен от премиера Бойко Борисов. Той чу исканията на протестиращите. Маринов пое ангажимент веднага след празниците експертни екипи от ресорните министерства да започнат работа по исканията.

"Последна година без втора кабина. Народът на Банско срещу зеления рекет. Пирин не е на зелените”, бяха част от издигнатите лозунги на входа на Банско.

Десетина младежи в ски екипи демонстративно кръстосваха асфалтирания път, символизирайки посланията на съгражданите си.

Организаторите се извиниха с листовки на гостите на Банско за причиненото неудобство при блокадата на пътя.

Масовият протест продължава и утре от 16.00 часа.