Икономов: Без автомобили в парк Пирин
Икономов: Без автомобили в парк Пирин / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
Икономов: Без автомобили в парк "Пирин"
67264
Икономов: Без автомобили в парк "Пирин"
  • Икономов: Без автомобили в парк "Пирин"

Общинари и граждани в Банско се готвят за протест срещу забавената актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин", заяви в интервю за Дарик радио кметът на Банско Георги Икономов.

"Ще блокираме бариерите пред парка и няма да допуснем в територията му да влизат автомобили и други превозни средства, които замърсяват с вредни за хората и природата газови емисии. Ще изчакаме все пак съдействието на правителството за навременна актуализация на Плана, свързана с уплътняване на ски зоната над Банско, а също така и за разширяване на концесията за зимен спорт и туризъм в Добринище. С този проблем се ангажира неотдавна вицепремиерът Даниела Бобева, ще изчакаме дали това ще стане и тогава ще преценим да излизаме ли на пътя към планината. Ние бързо се организираме", заяви кметът Георги Икономов.

"Актуализацията на плана за управление на парка в момента е блокирана и процедурата е прекратена. Огромна е опасността, да не бъде изготвен нов план за управление на парк „Пирин”. Причината за блокирането са обжалвания на участниците и едно не съвсем обективно прекратяване на процедурата. В момента прекратяването се обжалва, а след това ще има и нова процедура, избор на нови участници и евентуално ново обжалване и така се съкращава срока за изготвяне на актуализиран план за управление. Това означава, че ще остане сега действащият план, който блокира туризма и развитието на региона, заяви градоначалникът на Банско.

Към Национален парк "Пирин" действа Консултативен съвет, в който участват представители на местната власт, неправителствени организации и държавни органи.

"Най-важната дейност за нас е изготвяне за актуализиран план за управление на Националния парк. Точно тази дейност в момента е блокирана и процедурата е прекратена. Огромна е опасността да не бъде изготвен нов план за управление на парк „Пирин”. Причината за блокирането са обжалвания на участниците и едно не съвсем обективно прекратяване на процедурата", каза Георги Икономов.

Интервю с Георги Икономов-кметът на Банско, чуйте в звуковия файл