Игнорираха певец от книга за Пирин фолк
Игнорираха певец от книга за Пирин фолк / снимка: Община Сандански

Юбилейна книга "20 години Пирин фолк" вече е на пазара в Благоевградско. Тя събира 20 интервюта с най-характерните личности свързани със създаването, историята и развитието на фестивала в град Сандански.

Автор на книгата е журналистът Иван Иванов, а идеята му е с уважението на творците да бъде показана рожбата, която са създали и отгледали през тези 20 години.

Само певецът Райко Кирилов не е включен заради крайно обидни негови изказвания по адрес на фестивала, на който той дължи голяма част от популярността си, споделя авторът.

Читателите ще разберат защо Илия Луков е избягал от граничарска военна служба, за да се яви на "Пирин фолк", и какво се случва след като военните го виждат на телевизионния екран? Севдалина и Валентин Спасови разкриват как е създадена "Сине, сине", а Сашка Васева признава кой е тайнственият Георги от песента "Не мога да те забравя".

Към първите издания се връщат едни от създателите на фестивала - композиторите Димитър Динев и Кирил Иванов, както и певците Васко Лазаров, Христина Маркова и др. Поетесите с най-много текстове Катя Кирянова и Катя Ерменкова разказват любопитни истории за създаването на песните си.

В книгата е включен и колоритен анализ от фолклориста проф. Венци Димов, който прави уникално обобщение на изминалите 20 сезона. С голям принос към книгата е певецът Иван Гоцев, който дава опис на наградите през годините, тъй като той е енциклопедист на фестивала.