И през 2019 г. няма да увеличават таксите в детските градини в Благоевград

Няма да увеличават таксите в детските градини в Благоевград
Няма да увеличават таксите в детските градини в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Размерът на таксите в детските градини в Благоевград остават непроменени и през 2019 година. Въпреки увеличаващия се стандарт за обгрижване на дете в детско заведение, таксата за месец е 40 лева или около 2 лева на ден. Същата не е вдигана от 11 години. Община Благоевград осигурява и редица социални облекчения. За 342 от децата в детските ясли и градини в Благоевград дължимата такса е 50% от абсолютната  стойност.

Това е предвидено за деца с един родител, както и за две деца от едно семейство, посещаващи едно или различни детски заведения.  За деца на многодетни родители, таксата, която се заплаща за първото дете, е наполовина. За второто дължимата сума е една четвърт или 10 лева, това в момента засяга 61 от децата в Благоевград.

Общо 196 деца, посещаващи благоевградските забавачки, са освободени от такса. Всички социални облекчения са записани в Наредба, приета от общинския съвет. Тя е поместена в страницата на община Благоевград – www.blgmun.com.

От тази година, по разпореждане на кмета д-р Атанас Камбитов, общината въведе и специално меню за деца с глутенова ентеропатия. За тях се приготвя отделна храна, като това не влияе на размера на определената месечна такса.