Хранителни отравяния през летните месеци
Хранителни отравяния през летните месеци / netinfo
С настъпване на летния период и покачване на температурите нарастват рисковете от възникване на хранителни отравяния, предупреждават от РИОКОЗ -Благоевград.

При хранителните заболявания от микробен произход храната е добра среда за развитие на някои патогенни микроорганизми – при подходящи за това условия – висока температура и влажност. Възможни са появата на болести като салмонелоза, стафилококова интоксикация, ботулизъм и колиентерит.

От инспекцията за контрол и опазване на обществено здравe препоръчват:

Хранителните продукти и готовите храни да се съхраняват само в хладилни условия.

Да се спазва добра термична обработка – да не се консумират полусурови или недопечени месни, яйчни и млечни изделия.

Едно ястие, веднъж размразено или затоплено, не бива да се охлажда или замразява отново.

Да се избягва консервирането на месо и риба в домашни условия.

Консервирането на плодове и зеленчуци да се извършва правилно и внимателно, като се използват здрави и цели плодове и зеленчуци, които са добре измити; стъклените буркани и капачки да бъдат здрави и старателно измити.

Да не се консумират бомбирани консерви, храни с начални признаци на развала или несъхранявани в хладилник.

Да се купуват храни само от магазинната мрежа, защото там са спазени всички условия на съхранение и е гарантирано качеството и произхода им. Купуването на храни от улицата е рисковано.