При хранителните заболявания от микробен произход храната е добра среда за развитие на някои патогенни микроорганизми – при подходящи за това условия – висока температура и влажност. Възможни са появата на болести като салмонелоза, стафилококова интоксикация, ботулизъм и колиентерит.
От инспекцията за контрол и опазване на обществено здравe препоръчват:
Хранителните продукти и готовите храни да се съхраняват само в хладилни условия.
Да се спазва добра термична обработка – да не се консумират полусурови или недопечени месни, яйчни и млечни изделия.
Едно ястие, веднъж размразено или затоплено, не бива да се охлажда или замразява отново.
Да се избягва консервирането на месо и риба в домашни условия.
Консервирането на плодове и зеленчуци да се извършва правилно и внимателно, като се използват здрави и цели плодове и зеленчуци, които са добре измити; стъклените буркани и капачки да бъдат здрави и старателно измити.
Да не се консумират бомбирани консерви, храни с начални признаци на развала или несъхранявани в хладилник.
Да се купуват храни само от магазинната мрежа, защото там са спазени всички условия на съхранение и е гарантирано качеството и произхода им. Купуването на храни от улицата е рисковано.