/ Община Разлог
Храмов празник отбелязва църквата "Свето Благовещение" в Разлог. По този повод в храма бе отслужена тържествена Света литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Разложка духовна околия. Извършен бе и водосвет за здраве на всички миряни.

Храмов празник отбелязва църквата "Свето Благовещение" в Разлог
Снимка: Община Разлог

Храмов празник отбелязва църквата "Свето Благовещение" в Разлог
Снимка: Община Разлог

Редица жители и гости на града се стекоха в храма, за да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие за себе си и своите близки.

Благовещение е - традиции и обичаи на празника (ВИДЕО)

Църквата „Св. Благовещение“ е със забележителна архитектура. Тя е построена е по образец на Варненската митрополия. Инициативата за изграждането й се подема към края на XIX век, когато съществуващата до този момент църква „Свети Георги“ става малка за нарасналото християнско население.

Новият храм е осветен и отваря врати през 1939 г., а цялостното изографисване на стените му продължава до края на 90-те години на XX век. През 2015 година църквата „Св. Благовещение“ е основно реставрирана. Днес храмът е един от най-привлекателните и красиво изографисани не само в Пиринския край.