Хайки за сезонни работници без договори
Хайки за сезонни работници без договори / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Областната инспекция по труда в Благоевград извършва проверки в земеделски масиви за наети без трудови договори сезонни работници.

Особено бдителни са в района на Сандански и Петрич, информира директорът Петър Попадиин.

Собствениците на фирми от сектора продължават да заобикалят трудовото законодателство. Към този момент има едва 60 договора за сезонни работници. Регистрираните официално земеделски производители в региона са 2560.

"Това са хора, които биха могли да наемат за работа лица с еднодневни трудови договори. На фона на регистрираните земеделски производители в областта е прекалено малко. Като сравнение мога да кажа, че в Стара Загора колегите са регистрирали над 5000 договора. Същото важи и за Сливен. При нас има едно огромно разминаване между регистрираните земеделски производители и брой закупени трудови договори", коментира Попадиин.

Земеделските производители са информирани за възможността да назначават работници с еднодневни трудови договори и практиката да се работи на полето без трудов договор, не е заради неинформираност от страна на работодателите.

До този момент не са установени работещи без еднодневни трудови договори. Очакванията са, че земеделските производители ще се активират към този тип договори през есенния период с прибирането на реколтата.

До края на месеца над 200 еднодневни трудови договора ще бъдат закупени от работодатели, които вече са подали заявка в Инспекцията по труда в Благоевград. Те са предимно производители на грозде, праскови и картофи.

Работодателите предварително заплащат в НАП по 4.70 лева на ден за един работник. Това са разходи за осигуровки. След като се издадат съответните стикери с номера, Инспекцията по труда вписва договорите. Наетите лица не губят правата си за получаване на съответни обезщетения, ако сарегистрирани като безработни.

Финансовата сакция за хора без този тип договори е от 1500 до 15 000 лева.