Хаджигаев: Елезов е активен само на пресконференции
Хаджигаев: Елезов е активен само на пресконференции / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Общинският съветник Владимир Елезов не познава Закона за местното самоуправление и местната администрация и е активен само на пресконференции, но не и в комисии и на сесии. Това обяви в позиция до медиите председателят на Общинския съвет в Благоевград и областен лидер на ГЕРБ Костадин Хаджигаев във връзка с вчерашния брифинг на парламентариста и председател на Гражданско сдружение "ЕКИП" - Владимир Елезов, който поиска свикване на извънредна сесия за бъдещето на бившите диспансери.

Бих искал да посъветвам г-н Елезов да се запознае с член 23 от ЗМСМА, в който са изброени начините за свикване на заседание от председателя на Общинския съвет - по негова инициатива, по искане на 1/3 от съветниците, по искане на 1/5 от избирателите в общината и по искане на областния управител, посочва Хаджигаев.

Елезов е вече 3 години общински съветник, но явно не е чел ЗМСМА и Правилника за работата на ОбС – Благоевград, защото щеше да знае, че именно сесията на 11 февруари е извънредна, а на 25 февруари - редовна. Има строго регламентиран ред за свикване на извънредни сесии и направеното предложение от г-н Елезов не кореспондира с нормативната уредба. Тези процедури обаче не са описани във вестниците, които чете на всяка сесия, коментира още председателят на благоевградския парламент.

По думите на Хаджигаев опитът на общинския съветник за политически пиар е вял, защото по отношение на засегнатата от него тема за бившите диспансери гражданите били наясно, че самите ръководства на диспансерите избрали да се пререгистрират като самостоятелни лечебни заведения. Ако бяха избрали варианта да се преструктурират и да обединят усилия и ресурси с МБАЛ-Благоевград, щяха да се оптимизират и да спестят административни и оперативни разходи и това би спомогнало да стоят много по-добре в настоящия момент, смята той.

Към настоящия момент в Общински съвет няма подадена информация, че тези здравни заведения изпитват някакви затруднения. Даже на въпроси за финансовото им състояние отговарят, че срокът за подаване на такава информация е 31 март, посочва още Хаджигаев.

Според него по отношение на средствата за озеленяване и чистота Елезов би трябвало да знае, че харченето на повече пари за тези дейности означава по-голям размер на данъци и такса смет. Ако той иска Общината да изразходва повече пари за тези дейности, нека направи предложение за увеличаване на съответните промили. Какво биха отговорили обаче гражданите на подобно предложение, пита риторично парламентарният председател.

В заключение Костадин Хаджигаев добавя, че на общественото обсъждане на проектобюджета, на което се правят коментари от граждани, сдружения и общински съветници, Владимир Елезов не е изразил позицията си.