ГСБ организира дебат по Закона за достъп до обществената информация
ГСБ организира дебат по Закона за достъп до обществената информация / netinfo
Сдружение "Граждански съвет за Благоевград" инициира Кръгла маса по въпроси, касаещи Закона за достъп до обществената информация.

Дискусията е част от разработван от сдружението на Радослав Тасков проект по Оперативна програма "Административен капацитет" на ЕС, под надслов "Гражданското общество в услуга на администрацията за повече прозрачност, достъпност и отчетност".

В Кръглата маса, проведена днес, взеха участие членовете на сдружението, зам.кметът на Благоевград Валентин Василев, председателят на ОбС Костадин Хаджигаев, журналисти и представители на общински и държавни администрации в Пиринско.

Гост-лектор на дискусията бе университетския преподавател Надя Миронова, която е и бивш журналист. Пред участниците в дебата Миронова поясни основните права на гражданите в Закона за достъп до обществената информация.

Ръководителят на проекта по ОПАК, Радослав Тасков коментира, че сдружението ще направи всичко възможно за популяризиране на случаите, свързани с отказ на държавните или общинските администрации от достъп до поискана по законовия начин обществена информация от граждани и неправителствени организации.

Коментар по темата от Радослав Тасков, чуйте в звуковия файл.