Гръцки фермери: Чакаме парите от Папандреу и отблокираме границата
Гръцки фермери: Чакаме парите от Папандреу и отблокираме границата / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Гръцки фермери: Чакаме си парите от Папандреу, тогава отблокираме границата
25207
Гръцки фермери: Чакаме си парите от Папандреу, тогава отблокираме границата
  • Гръцки фермери: Чакаме си парите от Папандреу, тогава отблокираме границата

Над 1000 трактора, ремаркета и друг вид селскостопанска техника са базирани на ГКПП Промахон. "Булгаре-мафиоте!". С тези думи посрещат репортерите на пункта протестиращите второ денонощие гръцки земеделски производители. Повечето от тях са от района на град Серес.

"Ще останем тук на барикадата, докато нашият министър Папандреу не ни изплати всички субсидии за реколтата, която сме произвели миналата година", казаха на разбираем български език земеделците от Серес, които се славят като едни от най-своенравните гърци. На въпрос на Дарик защо не блокират пътищата в страната си в знак на протест фермерите отговарят, че така Европа ще ги чуе по-лесно.

ГКПП Кулата - Промахон е затворен за преминаване на всички видове автомобили от тази сутрин. Към момента се е образувала колона от над 2 километра в българската част на границата. Други около 100 тира са на паркинг в Петрич в очакване на облекчен пропускателен режим.

В нощните часове протестиращите фермери са пропуснали да преминат от България в Гърция 60 тежкотоварни автомобила и почти толкова леки коли, съобщиха дежурните на ГКПП Кулата.

Преди час на гръцка територия са имали официална среща директорът на Областната дирекция на МВР - Благоевград комисар Константин Титянов и началникът на полицаята в Серес Николаос Ризос, като са набелязани мерки за предотвратяване на криминални и други инциденти, както и за безопасността на чакашите от двете страни на границата превозвачи.

Всеки момент ще доставят и така исканите от тираджиите химически тоалетни. Това заяви за Дарик заместник-областният управител на Благоевград Георги Баханов.