Груби нарушения установи агенцията по лекарствата при проверка в санданска аптека
Груби нарушения установи агенцията по лекарствата при проверка в санданска аптека / netinfo
Груби нарушения на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина установиха експерти от Националната агенция по лекарствата при проверка в аптека в Сандански.

Сред констатираните нередности в аптеката, намираща се на бул. "Свобода" № 16 в курортния град, е липсата на обозначения на български език върху лекарствените продукти, уточниха от агенцията.

Съгласно действащия закон за лекарствата, към данните върху опаковките и листовките на лекарствата задължително трябва да присъства информация на български език, за да бъде разбираема за пациентите в страната.

Лекарствените продукти с информация на чужди езици най-вероятно се разпространяват нелегално в търговската мрежа, поради което стават съмнителни произходът, качеството и правилното им съхранение, поясняват от Националната агенция по лекарствата.

Оттам съветват гражданите да не купуват лекарствени продукти без обозначения на български език, а при установени нарушения да сигнализират Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве.

За всички констатирани нарушения ще бъдат прилагани предвидените в Закона за лекарствата в хуманната медицина административни и административно - наказателни мерки, предупреждават от агенцията.