Граничен полицай на съд, дал пари на прокурор
Граничен полицай на съд, дал пари на прокурор / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Граничният полицай от ГКПП - Илинден, Димитър Пирнарев, вече е клиент на Темида. Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Пирнарев за предлагане на подкуп на районния прокурор в Гоце Делчев Костадин Сулев. Обвинението е по член 304 от НК, научи Дарик.

Димитър Пирнарев е обвинен в това, че на 9 януари миналата година, в бензиностанция "Екопетролиум”, намираща се в района на Гоце Делчев, в посока село Ляски, е предложил и получил имотна облага – сумата от 1300  лева.

Пирнарев получил 300 лева от закононарушител, за да освободи платформа – лекотоварен автомобил „Ивеко”, задържан по досъдебно производство. След като приел подкупа, Димитър Пирнарев дал 1000 лева на районния прокурор Костадин Сулев, за да му предостави класифицирана информация относно запориран лек автомобил марка „БМВ", задържан по  извършено престъпление в Гоце Делчев, за което в Районната прокуратура в града имало образувано предварително производство.

Уличеният в предлагане и получаване на подкуп Димитър Пирнарев бе арестуван веднага след подадена жалба от страна на прокурор Костадин Сулев. Първоначално окръжните магистрати в Благоевград не уважиха искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", но прокуратурата в Пиринско протестира в срок определението на съдия Татяна Андонова.

Към този момент Димитър Пирнарев е на свобода срещу 2000 лева парична гаранция, определена от състав на Софийски апелативен съд.

По данни на разследването, Пирнарев се ползвал сред колегите си на граничния пункт с имиджа на "играч". Държавното обвинение с категоричност твърди, че 40-годишният Пирнарев е поискал от лицето Михаил Дузов от село Дорково сумата от 300 лева, срещу услугата да го пропусне безпрепятствено в Гърция, въпреки че имал забрана за напускане на страната.

Второто обвинение срещу Димитър Пирнарев е по член 304 от Наказателния кодекс. Той е уличен в предлагане на подкуп от 1300 лева на районния прокурор в Гоце Делчев Костадин Сулев. Именно Сулев е дал показания срещу граничния полицай, с когото се познавали повече от десет години. От прокурор Сулев Пирнарев поискал да вдигне запор върху автомобил "БМВ", иззет по водено дознание в Гоце Делчев.