Готвят план за безопасност на спасителите в Ораново
Готвят план за безопасност на спасителите в Ораново / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Спасителите в рудник „Ораново” са стигнали до мястото на теча, предизвикал срутването в галерията преди седмица.

"Екипът от Бобов дол и редовите миньори от Симитлийско действат при затруднени условия, тъй като калната маса непрекъснато се свлича и натрупва. Има сериозни нарушения на укрепителните съоръжения и има течове", обяви областният управител на Благоевград Муса Палев.

"Управителят на мината Валери Манов и главният инженер ще преценят ситуацията и ще набележат план как да се продължи напред в разчистването, за да няма рискове за самите спасители", каза Муса Палев.

По повод появили се слухове, че тази нощ в галерията, където са затрупани Николай Михайлов и Иван Лазаров, е имало изтичане на метан, Палев заяви, че те са неоснователни.

"Поддържаме контакти с близките на Иван и Николай. Виждаме се, аз лично съм говорил с тях, както и ръководството на рудника. Не са казали, че имат нужда от нещо. Единственото, от което имат нужда, и аз ги разбирам, е да намерят своите близки", коментрира Палев.

Калното свлачище на 300 метра под земята стана на 16 юли. Телата на двамата загинали Христо Младенов и Асен Стойнев бяха открити още същия ден.