Готвят план срещу младежката безработица
Готвят план срещу младежката безработица / Пресцентър

Заместник-областният управител Асим Адемов и председателят на Института за подготовка на служители в международни организации Людмил Ковачев представиха предварителния проект на Областен план за превенция и намаляване на младежката безработица.

Той е за периода 2016-2018 година.

Съдържа комплексен инструментариум от методологии и матрици, които да позволят на българските общини и областни администрации самостоятелно да разработят свои местни планове за превенция и ограничаване на младежката безработица на съответната територия.

Планът е изготвен от екипа на проект RePLAY (Областни планове за младежка трудова активност) с координатор Институтът за следдипломна квалификация към УНСС и партньори: Институт за подготовка на служители в международни организации, Конфедерацията на труда “Подкрепа“, Областна администрация Перник и Регионален инспекторат по образованието в Благоевград.

В основата на проекта стоят много възможности за превенция на младежката безработица, сред които са    информационни кампании, ефективно взаимодействие с местните работодатели, осигуряване на стажантски позиции.

Предвидени са и курсове за предприемачи, популяризиране на добри практики за обучение, които имат стимулиращ и мотивиращ ефект.