Гоце Делчев се включи в Европейските дни на птиците
Гоце Делчев се включи в Европейските дни на птиците / Снимка: Дарик, архив
Гоце Делчев е един от трите града в България, който ще се включи в Европейските дни на птиците, съобщи Димитър Попов от местния клон на Българско дружество за защита на птиците  Това е най-масовото събитие в областта на природозащитата, инициирано от Bird Life International, когато по едно и също време милиони хора от Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия излизат, за да наблюдават птици.

Акцентът тази година е върху опазването на мигриращите птици и техните хабитати. Повече от 25 милиона птици на година умират заради бракониери, които ги убиват с капани или ги прострелват с пушки. 40 вида пойни птици са критично застрашени.

"Ще се радваме да подкрепите инициативата и посланието за опазването на птиците. Нека заедно да се противопоставим на незаконния улов и нехуманното отношение към птиците", заяви Димитър Попов.

Природозащитниците от Гоце Делчев ще извършат  наблюдение на птици в района на местността „Рибарниците“ край река Места в неделя, уточни Димитър Попов.Всеки желаещ би могъл да се присъедини към групата.