Глобиха Винпром Тасков за оцветители във виното
Глобиха Винпром Тасков за оцветители във виното / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Председателят на Районен съд-Благоевград Екатерина Николова потвърди глоба от 30 000 лева срещу "Винпром Тасков дистилърс енд уайн-Винтаспроект" ООД, собственост на Николай Тасков, баща на общинския съветник Радослав Тасков. Финансовата санкция е заради констатирано багрило в две изследвани марки вино, което според експерти е фалшиво произведен продукт.

Наказателното постановление срещу "Винпром Тасков" бе издадено преди месеци от Изпълнителна агенция по лозата и виното за нарушение по член 26 от Закона за виното и спиртните напитки. Експерти, извършили физикохимичен анализ на взети проби от два вида вино, произведени от дружеството, са категорични, че е използвано изкуствено багрило, което е абсолютно забранено в България.

Управителят на винзавода край благоевградското село Зелен дол, Николай Тасков, атакува финансовата санкция пред магистратите. Процесуалният представител на  "Винпром Тасков" твърди, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради допуснати нарушения при издаването му. От дружеството сочат, че не е доказано дали констатираното багрило е вредно за здравето.

В хода на административния процес бяха извършени две независими експертизи в лицензирани лаборатории за изследване на багрила. Експертите са категорични, че във виното, което е натурален продукт, не трябва да се съдържат нито естествени, нито изкуствени оцветители.

Управителят Николай Тасков има възможност да обжалва решението за потвърдената финансова санкция от 30 000 лева пред Административен съд - Благоевград в 14-дневен срок.