Глина заля галерията с миньорите
Глина заля галерията с миньорите / netinfo

Огромна скала парализира отново работата на спасителните екипи в галерията на рудник "Ораново".

В следобедните часове вчера специалистите взривиха друг скален масив, препречил тунела към затрупаните миньори.

Усложнена е допълнително ситуацията в рудник "Ораново". В галерията, където са затрупаните на 16 юли миньори, Иван Лазаров и Николай Михайлов, е залята повторно от глина.

В късния следобед се получил масиран скален пробив, при който не е ясно колко глина е изтекла, но е запълнила сечението на галерията от пода до тавана, информира участващият в спасителната операция в мината проф. Михаил Михайлов от МГУ.

"Тази глина е много специфична, защото когато е суха, е твърда като скала, а когато влажността е голяма, може буквално да тече”, посочи проф. Михайлов. Той потвърди, че е направена най-добрата организация, за да може в рамките на смяната спасителите да се сменят постоянно, за да не спира работата по разчистването. Максимум до един час може да работи един спасител, след което идва смяна", обясни проф. Михайлов.

В тунела не може да се внесе допълнителна техника, казват специалистите, които не желаят да губят ценно време по спасяване на миньорите.

"Вярваме, че глината в тунела не е достигнала до последната лента на галерията, където смятаме, че са двамата мъже. Приемаме, че те са зад пропадането и се опитваме максимално бързо да стигнем до тях", коментира проф. Михайлов.