Гласуват ПУП-овете на четири квартала в Благоевград
Гласуват ПУП-овете на четири квартала в Благоевград / netinfo

Благоевградските парламентаристи ще гласуват на сесия в четвъртък Подробните устройствени планове на кварталите "Еленово 1", "Еленово2", "Ален мак" и "Орлова чука", съобщиха от пресцентъра на община Благоевград.

Актуализацията на плановете е наложителна поради факта, че досегашните ПУП-ове са с изтекъл срок и в тях са заложени едропанелни жилищни комплекси, обясни на пресконференция преди дни заместник-кметът по строителството арх. Георги Скрижовски. Той подчерта, че с възстановяването на земеделските земи много собственици са предявили претенции за строителство, което е създало хаотично застрояване в кварталите.

В новите Подробни устройствени планове са съхранени зелените пространства и детските площадки, предвижда се и изграждането на парк за отдих, който да започва от ж.к. “Ален мак” и да продължава до “Еленово 2”.

Според актуализираните ПУП-ове територията на ж.к. “Ален мак” е 15,57 хектара, като са обособени 9 урегулирани поземлени имота за комплексно жилищно строителство и още толкова за обществено обслужване. Предвидено е и изграждане на ОДЗ. Площта на квартал “Еленово 1” е 41,83 хектара, на “Еленово 2” – 13,68 хектара.

При одобрение от страна на Общинския съвет предстои решението да бъде публикувано в държавен вестник, след което собствениците на земи ще могат да реализират своите инвестиционни намерения.