Гласуваха правилник за ин витро в Благоевград
Гласуваха правилник за ин витро в Благоевград / Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Общинските съветници в Благоевград приеха с мнозинство на първо четене  правилник за финансиране на "ин витро" процедури. По време на следващо заседание на ОбС, се очаква окончателно одобрение на начина, по който нуждаещите се благоевградски семейства с репродуктивни проблеми ще могат да кандидатстват за отпускане на парични средства от общинската хазна.

Правилникът бе разработен от комисиите по здравеопазване и по социална и жилищна политика в Общинския съвет по време на две съвместни заседания, проведени на 3-и и 18-и юни тази година.

Средствата, предвидени за финансово подпомагане на "ин витро" процедурите, ще се гласуват всяка календарна година с бюджета на Община Благоевград. За 2010 г. в кметската хазна за тази цел са заложени 100 000 лв., като за една процедура ще се предоставят до 5 000 лв.

Правилникът регламентира критериите за предоставяне на средства на нуждаещите се от процедурата. От помощта могат да се възползват здравноосигурени български граждани, жители на Община Благоевград през последните три години, с доказан стерилитет.

Кандидатстването на семейни двойки по тази програма е за един опит в рамките на текущата година и не ограничава правото и възможността да се кандидатсва и пред Център "Фонд за асистирана репродукция", е посочено в правилника.