ГКПП Кулата-Промахон е отворен за движение, не се очакват блокади
ГКПП Кулата-Промахон е отворен за движение, не се очакват блокади / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Граничен пункт Кулата - Промахон е отворен за движение на всички видове автомобили, съобщи в предаването „Кой говори" по Дарик комисар Тодор Георгиев, директор на регионална дирекция „Гранична полиция" - Смолян. По думите гръцките власти са уверили, че днес българо-гръцката граница няма да бъде затваряна.

Ето какво каза той пред Дарик:

В момента на българо-гръцката граница по всички пунктове обстановката е спокойна, на граничен пункт Кулата - Промахон също е спокойно, движението е нормално.

Това е към час 10:10. Какво се очаква да се случи през днешния ден? Имате ли информация дали гърците отново се очаква да блокират границата?

Преди малко завърши поредната работна среща на изградения временен българо-гръцки щаб на Граничен пункт „Кулата", който координира действията и чрез който получаваме информация за актуалната обстановка. Гръцките колеги заявиха, че към този момент няма данни и са предприели всички мерки да не се допусне затваряне на граничния пункт. Тъй като протестиращите са блокирани от гръцката полиция в района северно от Серес, от посока Промахон, към вътрешността на Гърция се ползва обходният маршрут през Килкис. Този район е на около 7 км. в дълбочина след граничен пункт „Кулата" и е сигнализиран с полицейски патрули. Трудно ми е да се ангажирам с по-дългосрочна прогноза, тъй като практиката от минали години показва, че нещата са доста динамични, много от действията на протестиращите са емоционално обусловени, взимат се решения на момента, което прави нещата доста непредвидими и това ме кара да бъда по-предпазлив в прогнозата.