Гергьовден е!
Гергьовден е! / calendar.dir.bg

Християнският Великомъченик Св. Георги Победеносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305).

Постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и
защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г.

Според житието, недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на един от най-изявените конници в християнството, поради което е избран за светец - покровител на войската - у нас 6 май се почита като Ден на храбростта и празник на Българската армия, когато се извършва ритуален водосвет на бойните знамена.

В памет на Свети Георги (на гръцки "земеделец") Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, земеделието и животновъдството. Свети Георги е покровител на овчарите и стадата. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на светеца, пече се агне - всички се събират на празнична трапеза с песни, свирни и танци.

Имен ден празнуват носещите имена: Георги, Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга.

Българската армия тържествено ще отбележи своя празник - Деня на храбростта. От 9 ч. ще бъде отслужен водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния войн в столицата. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

В 10 ч. на площад „Княз Александър Батенберг" ще започне военният парад. В него ще участват бойци, взели участие в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от Военна академия „Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Ще преминат в строй и представителните групи и военните духови оркестри, гостуващи в нашата страна по повод 100-годишнината от Независимостта на България. Ще бъде представена авиационна, верижна, колесна и осигуряваща бойна техника. Командващ парада ще бъде командващият Военновъздушните сили генерал-лейтенант Симеон Симеонов.

В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред президентството.