Георги Киряков: Нека дадем шанс на предприемчивите хора в България
Георги Киряков: Нека дадем шанс на предприемчивите хора в България / netinfo

Интервю с Георги Киряков, водач на листата на "Движение България на гражданите" - 1-ви МИР - Благоевград.

 

Какви са приоритетите, които сте поставили пред себе си за развитие на България?

 

Първи и най-важен приоритет е постигането на национално съгласие за справяне с тежките икономически проблеми, резултат не само от световната икономическа и финансова криза, но и от лошото, да не кажа некадърно и некомпетентно, управление на Бойко Борисов и партия ГЕРБ. Втори приоритет е най-накрая да се сложи черта на тези порочни практики, наследство от тоталитарния режим, за управление с интриги, компромати, следене и подслушване, които тровят демокрацията, отчайват българските граждани и мотивират младите да напускат страната. Това ще стане само с тотална смяна на поколенията в политиката, културата, икономиката и обществения живот.

 

Слоганът на вашата партия е "Да на нормалността" - какво според вас означава нормалността и какъв очаквате да бъде пътят, който ще извървите за постигане на вашите цели?

 

Вижда се ясно, а и събитията от последните седмици, показват, че нормалността е нужна повече от всичко. Тази истерия, до която ни докара вътрешното самоизяждане в ГЕРБ, покрай безмилостната битка между клановете, трябва да бъде успокоена. Ставащото в редиците на мафиотизираната партия не бива по никакъв начин да се отразява на гражданите, но уви за жалост, безотговорни хора като Борисов и Цветанов, са готови на всичко за собственото си оцеляване. Пътят за реализиране на нашите цели е ясен. Казах го и преди малко. Постигане на национално съгласие между здравомислещите, съзнателни и отговорни хора за закрепване на разклатената до основи сграда на българската държавност.

 

Коя е сферата според Вас, която се нуждае от най-спешна реформа?

 

За огромно мое, а и не само мое, съжаление сферата не е една. Но първо трябва сериозно да се преосмисли отношението към българския предприемач, най-вече средния и дребния. Те са най-пострадалите от бюрократичния произвол, между другото наложен от стила на бившия премиер Борисов и вицепремиерите Цветанов и Дянков. Ако предприемчивите хора в България нямат спокойствието да работят и да мислят за бизнеса си, те няма как да създават работни места. Ако няма работни места, няма кой да внася данъци и осигуровки в държавната хазна. Ако няма приходи, няма откъде да се вадят пари за компенсациите за безработица, за майчинство, за изплащане на болнични. Между другото болната икономическа и административна среда води и до болно общество – и във физически и в емоционален смисъл. Не можеш да искаш от болен човек инициатива и мотивация за работа. Така че ситуацията е ясна. Нужно е само малко усилие и съгласие.

 

Вие сте водач на листата на България на гражданите в Благоевград, който се намира на ключово място, предвид това, че е граничен район. Каква е посоката, която може да бъде следвана за по-добър бизнес климат и растеж?

 

Благоевградския регион се намира в уникална и благоприятна ситуация. Има условия и за туризъм, и за лека промишленост, и за земеделие. Остава само да се подобри инфраструктурата и да се задържат образованите кадри тук. Затова е важно доброто управление на държавната машина, защото само такова може да даде нужните стимули и да създаде нужните условия за нормално функциониране на държавата. Другото трябва да се остави в ръцете на инициативните, младите и хората с добри идеи.

 

Какви възможности, според вас, могат да се открият пред младите хора за образование и заетост и как може да бъде използван целия техен потенциал за развитие не само на региона, но и на страната ни?

 

Младите са най-обезверени от настоящата ситуация в страната ни. Това е причината да търсят бърз и безвъзвратен изход първо към по-големия град, а в перспектива и към чужбина. Младите имат нужда от себеизява, а при последното управление възможност за такава не им беше дадена. По-скоро беше дадено поле за изява на малцина неграмотни и бързо корумпирали се послушни, гъвкави и мързеливи младежи, чието единствено качество се оказа гъвкавия гръб и слабия ум, напълно съответстващи на качествата на техните лидери в София.

 

Вече сте провели много срещи с избиратели. Какви са вашите впечатления за нагласата на хората в региона към предстоящите избори на 12 май?

 

С последните събития мисля, че доста хора ще изпитат поредна вълна от разочарование от българските политици и демокрацията. За това огромна вина имат само двама души в нашата изстрадала родина, които въведоха, както се изразих по-рано, този мафиотски стил на управление – Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Преди скандалите от последните дни не чух една добра дума за ГЕРБ и лидерите им, едва ли ще чуя и до края на кампанията. Това ми подсказва, че социологическите проучвания са напълно манипулирани. Значи ли, че се готвят да фалшифицират изборите. Надявам се да не посмеят, а и ние ще си свършим работата това да не се случи. А иначе хората, и млади и стари и на средна възраст искат простички неща – да имат постоянна работа, да имат справедливо заплащане, с което да могат да си купуват храна и да си плащат сметките, да имат сигурност за бъдещето.

 

Сред поставените приоритети на „Движение България на гражданите“ е отменяне привилегиите на народните представители, защо е необходимо според вас това и как може да бъде постигнато?

 

Първо, народните представители не са някаква по-висша раса, нито по-привилегирована социална каста. Те се избират от българските граждани и се издържат от българските граждани, чрез плащаните данъци. Привилегиите трябва да се преориентират към дребния и средния бизнес, към младите и към българските пенсионери. Привилегии трябва да има за българското образование, за българската култура, за българските деца, а не за 240 хрантутници. С какво съм по-различен аз, че да не мога да се возя на метрото или в автобуса, или пък да ползвам личната си кола. Как другите могат да го правят, а народните избраници не? Защо да не може един народен избраник да се придвижва с колело например?

 

Предвиждате и разкриване на 150 хил. работни места в кои сектори според Вас това е най – необходимо и къде има глад за кадри?

 

В момента глад за кадри няма. Напротив, има огромен глад за работни места. Затова го казах вече няколко пъти, трябва да се оставят предприемчивите хора, хората с идеи, на спокойствие. Трябва да им се даде глътка въздух. Навсякъде, където се срещнах със собственици на малки и средни производствени предприятия, чувах едно и също, че ги съсипват от проверки и наказателни мерки без предварително да са ги уведомили или поне да са им направили предписания за коригиране на нередностите. А иначе съм убеден, че има огромен потенциал в селското стопанство и в преработвателната промишленост. Има потенциал в машиностроенето, понеже има подготвените кадри, които стоят без работа. Има що годе нормално законодателство, което обаче, както ясно се вижда, не се спазва, дори се нарушава нагло, именно от бившите управляващи.

 

Вашето послание към хората?

 

Навсякъде казвам на хората, с които се срещам едно и също – гласувайте на 12 май! Но гласувайте с разум, гласувайте за тези, които са дошли при вас и са застанали с лицето си, чули са проблемите ви, дали са алтернативи за решаването им. Искам добре да се помисли – все още има време – дали искаме да ни подслушват, да ни крадат, да ни унижават, да ни мачкат, да ни се подиграват всеки ден, да ни пренебрегват. А иначе наистина ще бъда благодарен, ако на 12 май българските граждани предпочетат „Движение България на гражданите” и гласуват с 33 в бюлетината.