Георги Киряков: БСП върна България на олигарсите
Георги Киряков: БСП върна България на олигарсите / личен архив
Георги Киряков: БСП върна България на олигарсите
64730
Георги Киряков: БСП върна България на олигарсите
  • Георги Киряков: БСП върна България на олигарсите

Назначението на Муса Палев за областен управител на Благоевград е част от договорката, сключена мужду БСП и ДПС, смята Георги Киряков - член на Контролния съвет на "Движение България на гражданите" и водач на листата за I МИР за миналите парламентарни избори.

"Очевидно има коалиция, очевидно тя е между БСП и ДПС и очевидно е по формула", коментира Киряков в интервю за Дарик.

По думите му действията на кабинета са в интерес единствено на двете партии. "Да не ни казват, че всичко било на програмен принцип и било в интерес на хората, няма такова нещо", категоричен бе Киряков. Спред него няма никаква разлика между управлението на ГЕРБ и управлението на БСП и ДПС.

"Аз не мога да разбера наглостта на БСП, които през цялото време на кампанията казваха, че искат да върнат България на хората, пък изведнъж не я върнаха на хората, а я върнаха на олигарсите", коментира още Киряков. От движение България на гражданите заявиха, че ако решението за назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС не бъде отменено, те ще пискат оставката на кабинета.

Киряков определи като недопустимо назначаването по партийни квоти, ако избраният човек не е професионалист.

Според него подобни практики могат да останат в миналото, само с помощта на гражданското общество. Междувременно от местата структура на ДБГ изпратиха и официалната си позиция.

Публикуваме част от нея, без редакторска намеса:


"Ние от ПП „Движение България на гражданите” – Благоевград считаме, че изборът на Делян Пеeвски за председател на ДАНС и Муса Палев за областен управител на област Благоевград са абсолютно неприемливи.
С назначението на нов председател на ДАНС, Орешарски и парламентарното мнозинство – БСП, ДПС и АТАКА, показаха, че изборите в България не се състояха, за да отговорят на очакванията на хората, а за да се овладеят службите. Те дават сигнал, че управлението в България е само и единствено, за да обслужва определени хора и кръгове и да поставя определени хора на властови позиции.

Навсякъде в цивилизования свят изборът на подобна позиция не се провежда по толкова непрозрачен и безцеремонен начин. Изборът на подобна позиция изисква ясни критерии, няколко кандидати, изслушване на тези кандидати, максимална публичност.
Достатъчно дълго сме в Европейския съюз, за да знаем, че кандидатурите за шефове на службите се защитават с програма за развитието на тези служби и за поста обикновено се търсят хора с безупречна професионална репутация и опит.
Отново изглежда, че партиите в парламента са в коалиция срещу справедливостта и гражданите. След дни на циркове и излизане от пленарна зала, ГЕРБ също закъсняха да реагират. Време е опозицията да заеме мястото си. Ако това не направи вътрешнопарламентраната опозция, ще го направим ние, гражданите.
Във връзка с назначението на г-н Муса Палев за областен управител на област Благоевград, ние от ПП „Движение България на гражданите” - Благоевград отчитаме за притеснителна тенденцията изборът за областен управител на Пиринско да става  на политически принцип,  а не на лични умения и качества. Липсата на процедура с ясни критерии, явяването на няколко кандидати, изслушване на тези кандидати, максимална публичност в избора на областен управител са индикация за действащия клиентелизъм в управлението на БСП, ДПС и АТАКА.
Февруарските протести започнаха именно от Пиринско, когато жителите му първи в страната излязоха на улицата в израз на желанието им за по-добър живот, честно и справедливо управление. Непрозрачното назначение на кадър на ДПС, партия с репутацията на авторитарна и олигархична по същност, е остра провокация от страна на управляващите към очакванията на жителите на областта.
"

В звуковия файл: Г. Киряков