Пирински депутати признах, че има опасност да изгубим европарите за магистрала "Струма"
Пирински депутати признах, че има опасност да изгубим европарите за магистрала "Струма" / Снимка: Дарик
Автомагистрала "Струма" ще бъде завършена, дори и със средства от държавния бюджет. Това заяви народният представител от ГЕРБ в Пиринско Георги Динев.

"Няма да крия, че най-проблемния участък е ЛОТ 3.2, именно Кресненското дефиле. По ЛОТ 3.1 и ЛОТ 3.3 вече има избрани изпълнители, работи се и не се очаква някакво забавяне или неизпълнение на зададените задания. Относно ЛОТ 3.2 наистина съществува опасност от забавяне, но то вече не е толкова в ръцете и не попадна в отговорността на АПИ, МРРБ, Министерството на транспорта и като цяло на държавата, защото всички знаем, че там се очаква и постоянно има процедури по обжалвания“, каза още Динев.

Той отбеляза, че тези процедури основно са правени от различни екологични организации и че ако се случи това, наистина ще има опасност от забавяне на цялата процедура по избор на изпълнител на този проблем участък ЛОТ 3.2. по този начин може да изгубим европейското финансиране за пътното съоръжение да се наложи трасето през Кресненското дефиле да се довършва с пари от държавния бюджет.

"Това би бил най-лошият вариант. Да се надяваме, че няма да се стигне до там. До април 2019 година обаче ще трябва да е стартирало реално строителството на въпросния участък. Ако дотогава не стартира изграждането, рискуваме европейските средства, защото няма да успеем да приключим в срок строителството", допълни Динев.

„Ще използвам случая да призова всички тези екологични организации да се обединим около важната цел. Едва ли има човек, който да не иска да бъде завършен този европейски път. Наистина е важно да запазим екологичното равновесие, но няма нищо по-важно от човешкия живот“, подчерта народният представител Георги Динев.