Фалшифицират лекарства за отслабване и полова мощ
Фалшифицират лекарства за отслабване и полова мощ / DarikNews, архив

Медикаменти за отслабване, за полова мощ, както и анаболи са най-честите фалшиви лекарства на българския пазар.

Това твърдят експерти от Изпълнителната агенция по лекарствата, като изтъкват, че опасността да попаднем на лекарство менте се увеличава, когато го купуваме от интернет.

Оказва се, че това лято у нас е регистриран само един случай на продажба на фалшиво лекарство в аптека. Медикаментът е бил предназначен за полова мощ, а аптеката, в която е бил предлаган, се намирала в Несебър.

С до пет пъти е спаднал броят на незаконните аптеки по родното Черноморие, твърдят от Изпълнителната агенция по лекарствата. Ако преди пет години те са били 15, сега са между 3 и 5.

С фалшивите лекарства обаче ситуацията е по-сложна, твърди главният секретар на агенцията Светлин Спиров. Според специалиста трябва да внимаваме, когато купуваме от интернет продукти за отслабване, виагра.

Сама агенцията не може да се справи с всички фалшиви лекарства, убеден е Спиров.

"Това, което правим ние, защото по принцип те трябва да влязат на територията на страната по някакъв начин и затова работим с органите на МВР, с Агенция "Митници" и мисля, че в тази насока на сътрудничество трябва да се развиват нещата, защото нито един от органите не може да се справи самостоятелно с търговията в интернет", каза той.

По въпроса дали са опасни фалшивите медикаменти също няма еднозначен отговор.

"Това, че един продукт е с опаковка на гръцки или на румънски, той ще си излезе с качество, ще си бъде и ефикасен вероятно, но по принцип е неразрешен в страната лекарствен продукт", каза той. Това лято в Несебър е хванат фалшив лекарствен продукт за полова мощ при съвместна проверка на агенцията за лекарствата заедно с бургаската полиция. Той е съдържал активната съставка на оригиналния лекарствен продукт, но е бил с друго търговско име и "отвсякъде фалшив търговски продукт по класификацията", обясни Спиров.

Оказва се, че много често проверките на агенцията, които се отнасят до фалшиви лекарства, са по сигнали на граждани, установили, че медикаментът не им действа.