Евтини дърва за огрев в Пиринско
Евтини дърва за огрев в Пиринско / Дарик - Благоевград, архив

Над 202 000 кубика дърва за огрев има готовност да осигури Югозападно държавно предприятие в Благоевград за местното население през новия отоплителен сезон.

Количествата са прогнозни и при засилено търсене от страна на потребителите териториалните поделения към ЮЗДП могат да реагират веднага, като предложат допълнителни количества, информират от кабинета на директора Светлозар Михайлов.

Кампанията по снабдяване с дърва тази година стартира в началото на август. Във всички горски и ловни стопанства е създадена добра организация, така че до началото на октомври да бъдат удовлетворени нуждите на 90% от физическите лица с дърва за огрев. В повечето стопанства вече са проведени срещи с кметовете на общините за уточняване на необходимите количества и намиране на съвместни решения за задоволяване потребностите на жителите на съответните общини.

Към този момент се отчита сравнително слаб интерес към закупуване на дърва от физически лица. Средните цени на широколистната дървесина при продажба от склад са между 33-38 лева, при иглолистните цената е 24 лева.

За жителите на малките населени места в благоевградския регион са  осигурени още 1500 кубика дървесина на "корен". Това е най-изгодният начин, чрез който се предоставя възможност на финансово затруднени хора да си добият сами дърва на по-ниски цени.

Има обаче ограничение, наложено от закона, тези дърва са само за собствени нужди, хората нямат право да ги продават. Очаква се кметовете да представят коректни списъци на най-нуждаещите се, за да не се повтаря ситуацията от миналата година, когато сред социално слабите са се срещали и хора с мерцедеси.