Епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит
Епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит / Епископ Серафим © dveri.bg

Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит, който ще седне на стола на починалия в края на миналата година дядо Натанаил.

В сградата на Светия Синод, с гласовете на шестима от 12 митрополити, бе избран епископ Серафим. За другия претендент епископ Григорий гласуваха също шестима от митрополитите.

С гласа на патриарха обаче, Серафим оглави Неврокопската епархия. По думите на негово светейшество според Устава на църквата неговият глас се брои за два.

Новият митрополит Серафим изказа благодарност към българския патриарх и всички духовници, които са гласували за него. Той изрази надежда поверената му епархия да продължи дните си в духа, в който е съществувала под управлението на покойния вече митрополит Натанаил.

Каноничният избор се извърши в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител". Първо българският патриарх Неофит, а след него и останалите митрополити по старшинство влязоха в олтара на параклиса и върху разтворено Св. Евангелие собственоръчно изписаха името на своя избраник.

След като епископ Серафим бе избран, сградата на Синода се оказа тясна за стотиците миряни от Неврокопската епархия, решили в този неделен ден да посетят столицата, за да поздравят новия си духовен водач.

Епископ Серафим ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на 20 януари.

За стола на починалия през ноември миналата година дядо Натанаил се бориха Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият епископ Григорий. Двамата събраха най-много гласове преди седмица на епархийските избори в Гоце Делчев. Тогава епископ Серафим получи 30 гласа, а игуменът на Троянския манастир Григорий - 19.

Кой е епископ Серафим?

Негово преосвещенство Мелнишки епископ Серафим, с мирско име Динко Желязков Динков, е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, обл. Бургас.

Средно образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски".

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги", гр. Хаджидимово, Неврокопска епархия. От януари 1999 г. до септември 1999 г. отбива военната си служба. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19.11.2000 г. и за йеромонах - на 20.12.2000 г.

Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От м. септември 2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП „Св. Александър Невски" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.

На 17 декември 2013 г. е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за Варненски и Великопреславски митрополит.