Елизабет Костова представя бестселъра си Историкът” в АУБ
Елизабет Костова представя бестселъра си Историкът” в АУБ / netinfo
Американската писателка Елизабет Костова ще представи своя бестселър „Историкът” в Американския университет в България, съобщават от учебното заведение.

За първи път в историята дебютен роман, какъвто е „Историкът”, е поставен на първо място в класацията на "Ню Йорк Таймс” за художествена проза. Литературното четене е част от серията лекции „Поети и писатели”, които стартираха в АУБ през 2007 година. Инициатор на тези лекции е известният български поет и писател Владимир Левчев, преподавател в АУБ по писмено изложение и литература. 8 лекции са организирани до момента със съдействието на офис „Университетски събития”.

Сред гостуващите поети и писатели са: Едвин Сугарев, Ани Илков, Алек Попов, Александър Прокопиев, и други. Инициативата е насрочена за 2 декември в Червената зала на АУБ от 19.00 часа. Елизабет Костова е омъжена за българин и проявява силен интерес към българската история, култура и литература.

Действието в нейния първи роман „Историкът” се развива частично в България. Той е преведен на над 40 езика, а продажбите му достигат 5 милиона копия в целия свят. Вторият й роман се очаква да бъде публикуван през есента на 2009 година.

Елизабет Костова основава фондация за творческо писане в България през 2007 г., чиято цел е да подпомага българската литература.