Елена Йончева представя „Сомалийските пирати” пред студенти на АУБ
Елена Йончева представя „Сомалийските пирати” пред студенти на АУБ / снимка: Sofiq Photo Agency

Журналистът Елена Йончева ще представи пред студенти на Американския университет в България филм от документалната поредица „Сомалийските пирати”. Презентацията ще се състои в петък  от 19.30 ч. в Аудиторията на Новата академична сграда на АУБ, университетски комплекс „Скаптопара” в Благоевград, съобщават от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Участието на Елена Йончева е част от церемонията по откриването на конференцията BLUMIN, която ще бъде открита от преподавателя по политически науки в АУБ Мария Цанкова. Сред темите, които ще бъдат дискутирани по време на конференцията, са „Таксата Тобин като средство за борба с климатичните порблеми” и „Пиратството в Аднеския залив”.

Йончева е експерт в областта на „Пиратството в Аднеския залив”, след документалната поредица от три части, която засне в Сомалия - Пунтланд, земята на пиратите. Българският й екип е и „първият европейски такъв, успял да снима в Ейл - основната пиратска крепост в Сомалия”. Елена Йончева е заснела кадри от Маласпина, както и разговори с действащи пирати. Тя е специалист в заснемане на филми и репортажи в конфликтни зони и е носител на многобройни награди за журналистическите си постижения.