Служители на ЧЕЗ, алпинисти и рафтъри провеждат в момента екстремна операция по подмяна на счупен от снежната буря преди десетина дни електрически стълб между Добринище и Гоце Делчев.

Стълбът е разположен на място, до което не може да стигне никакви техника и затова всички дейности се извършват на ръка.

"С помощта на алпинисти и членове на местен рафтинг клуб изтеглихме стълба със стоманено въже. Новият стълб ще се транспортира на звена, като всяка част тежи около 250 кг. Вече сме в края на операцията по изтегляне на стоманеното въже и ще започнем транспортирането на стълба и подмяната на счупения", разказаха участници в екстремната ситуация.

Екстремна операция за подмяна на електрически стълб
Снимка: Дарик

Новият стълб ще бъде изправен със специална технология. Операцията ще продължи и през утрешния ден. Подмяната на стария електрически стълб ще осигури резервно електрозахранване на населените места по поречието на река Места, между Добринище и Гоце Делчев. 

Новият стълб ще се сглобява на място - върху една скала, и след като се вдигне ще се възстановят проводниците, които са скъсани от големия сняг. Подмяната му е наложителна, тъй като има много компрометирани стълбове на територията на Община Банско, които също трябва да се подменят.