Ексшефове на благоевградската митница били агенти на ДС
Ексшефове на благоевградската митница били агенти на ДС / netinfo

Бившият началник на Митница "Югозападна" в Благоевград Иван Илчов е бил агент на Държавна сигурност, разкри днес Комисията по досиетата. Илчов е действал под агентурното име Миро.

Ексмитническият шеф Иван Илчов бе уволнен дисциплинарно от благоевградската митническа дирекция в края на 2008 година за длъжностни злоупотреби. Агент Миро е вербуван през 1987 година и е работил за Второ главно управление. За него и към този момент няма данни за снемане от отчет, сочи решение на Комисията по досиетата.

Една от причините за отстраняването на Иван Илчов от началническия пост бе съставен от Държавен финансов контрол акт за начет, в размер на 20 972 лева. Сумата представлява сторени от митническия началник харчове за бензин и амортизация на служебния автомобил, с който пътувал през годините на управление в Благоевград. Веднага след акта за начет, Иван Илчов атакува принудителното вземане пред Районния съд в Благоевград и дължимата сума частично бе отменена. В Окръжния съд обаче потвърдиха изцяло претенцията на финансовите инспектори и дори постановиха Илчов да плати мораторна лихва в размер на 7192 лева. Ексмитническият шеф обжалва пред Върховния касационен съд, но магистратите там отказаха да разгледат казуса.

Друг сътрудник на Държавна сигурност е бившият заместник-началник на Митница "Югозападна" Николай Паскалев. Роденият в Благоевград Паскалев е вербуван през 1989 година от оперативния работник Росен Механджийски. Паскалев е донасял на службите като агент Рус. Той бе зам.-началник до 2009 година.

Роденият в симитлийското село Брежани Валентин Колев, който до преди три години бе шеф в Столична митница, е разкрит от Комисията по досиетата като агент Хранов. Благоевградчанинът Йордан Йорданов, който е сред висшите митнически шефове, е регистриран като щатен разузнавач.

Сергей Марценков от град Белица, който е сред бившите началници на митницата във Варна, бе разсекретен под агентурното име Платонич.

Спартак Дерменджиев от град Сандански - работил в Столична митница дълги години, е бил съдържател на явочна квартира. Той е ползвал псевдоним Централата.

Комисията е установила принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на 11 лица, данните за които не подлежат на публикуване.