Експертен съвет иска корекции в Общия устройствен план на Благоевград
Експертен съвет иска корекции в Общия устройствен план на Благоевград / netinfo
Общинският експертен съвет по устройство на територията в община Благоевград ще поиска от проектантския колектив на Националния център за териториално развитие в София максимално да зачете исканията на гражданите за корекции на Общия устройствен план на Благоевград, за да могат те да реализират инвестиционните си намерения.

Общинския експерт по устройство на територията в Благоевград има предложение да бъде съзадедна нова смесена функционална зона (производствена и жилищна), която се допуска само по изключение, при разработване на общи устройствени планове.

Новата смесена функционална зона ще бъде обособена между път главен път Е 79, пътя за селата Покровник, Зелен дол и Бело поле. В този район ще бъде предвидено и застрояване със специфични параметри на строителство. Експертния съвет ще поиска от проектантите на Общия устройствен план да се разшири зоната за застрояване покрай пътните комуникации в местността “Баларбаши”, по пътя за селата Бараково и Дъбрава, по стария и новия път за село Айдарово, терените по стария и новия път за село Марулево, имотите в района на ж.к “Орлова чука”, по пътя за село Еленово и землището на село Бистрица.

В предложенията на Общинския експертен съвет е предвидено и подходящо застрояване на възстановените имоти, извън района на парк “Бачиново”, разширяване на зонирането около язовир “Стойковци“ и застрояване в района на топлите извори на река Струма, с оглед максимално използване на природните дадености. Освен това съветът предлага на проектанта да предвиди възможност за включване в общия устройствен план на застрояване за всички имоти – горски и земеделски, които граничат с населени места.

Протоколът с предложенията на ОЕС по Общия устройствен план на Благоевград ще бъде предоставен на изпълнителя - Националният център по териториално развитие в София, който в едномесечен срок трябва да отрази промените. След това Общият устройствен план ще бъде внесен за приемане от Общински съвет Благоевград.