Екополиция в Благоевград иска червен съветник
Екополиция в Благоевград иска червен съветник / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Предложение за създаване на "Общинска екополиция" отправи до кмета на Благоевград Атанас Камбитов общинският съветник от групата на БСП Асен Балабанов. Специализираното звено е нужно заради зачестилите оплаквания на граждани, ухапани или нападнати от бездомни животни.

Една от основните задачи пред екополицаите ще бъде контролиране на популацията на бездомни кучета, до изграждане на приют за бездомни животни, а след това да отговаря и за неговото обслужване, иска червеният съветник Асен Балабанов.

Сред нарушенията, които да преследват бъдещите екополицаи са и нарушения във връзка с умишлени замърсявания от производствена дейност, незаконна сеч в общински гори, отравяния на води и животни, нелегални опасни производства, нерегламентирани сметища, както и да се изгради регистър на отглежданите като домашни любимци кучета на територията на общината. Новото звено ще следи и за плащането на предвидените за това общински такси, се сочи в предложението до кмета Камбитов.

Работата с екологични проблеми изисква специфични познания, подчертава Балабанов, поради което изпълняването на тези функции изцяло от общинската фирма "Биострой" не е възможно и целесъобразно. Според него и Регионалната инспекция  на околната среда и водите в Благоевград също не разполага с достатъчен кадрови и финансов ресурс за това, а освен това част от тези функции попадат изцяло в обхвата на дейности и задължения на Общинската администрация в Благоевград.

Балабанов предлага звеното  да се състои от минимум 6 души, като за оптимално функциониране са необходими експерти на извънщатна издръжка.