Екоинтересите ще са над икономическите при определянето на „Натура 2000”
Екоинтересите ще са над икономическите при определянето на „Натура 2000” / netinfo
Екологичните интереси ще са над икономическите при определянето на зони в „Натура 2000”. Това обяви на среща с депутатите от Благоевградски регион и представители на община Разлог заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

65 процента от територията на общината да останат извън „Натура 2000”, настоя кметът на Разлог Любен Татарски. Общинският съветник от БСП Емил Кулевичин заяви, че се очакват милиарди лева приходи от инвестиционни проекти на територията на национален парк „Пирин”.

Местните твърдят, че освен защита на околната среда, е важно и икономическото развитие на региона.

Заместник-министърът на екологията Чавдар Георгиев призна, че още не се знае какъв ще е режимът на ограничения в защитените територии. Това щяло да се определи със заповед на министъра след въвеждането на „Натура 2000”.

Депутати от опозицията предупредиха, че са възможни корупционни схеми при въвеждането на тези ограничения. Христо Кирчев от СДС разкри, че една от екофирмите, определящи защитените зони, е близка до вицепрезидента Ангел Марин. Парламентарната група на ОДС ще поиска изслушване на премиера Сергей Станишев по проблема „Натура 2000”.