ЕКИП срещу самопредлагането на Тасков за зам.-председател на ОбС
ЕКИП срещу самопредлагането на Тасков за зам.-председател на ОбС / netinfo

Гражданско сдружение ЕКИП обяви категоричното си несъгласие към включеното в дневния ред на утрешната сесия предложение на съветника от Коалиция "Граждански съвет за Благоевград" Радослав Тасков за сваляне на съпартийците му Светослав Зашев и Албина Анева от постовете им в местния парламент.

"Категорично се противопоставяме на опитите Общински съвет - Благоевград да бъде поставен под зависимостта на бизнес интересите на няколко общински съветници. В предложението на Радослав Тасков, под благовидния предлог попълване на комисии, той се самопредлага за член на председателския съвет - нещо, което историята на местния парламент не помни", се посочва в изявление на ЕКИП, разпространено до медиите.

"Питаме какво налага това? Какви са основанията на г-н Тасков да твърди, че липсва координация – за каква координация иде реч – може би между него, съдружника му Димитър Урдев - член на председателския съвет, и областния лидер на партия ГЕРБ, към която се е устремил г-н Тасков?", пише още в документа.

"ЕКИП е единствената структура на гражданското общество, реално представена в Общински съвет - Благоевград. Затова считаме за свое задължение да алармираме благоевградската общественост, че е в ход опит за приватизиране на местния парламент и превръщането му в орган за удовлетворяване на тесни бизнес интереси. Какво освен това е стремежът в управителния орган, който определя дневния ред на Общинския съвет, да влязат бизнес съдружници, не е ли това конфликт на интереси?", негодуват от благоевградското сдружение. 

"Ние от ЕКИП предупреждаваме, че евентуалното приемане на предложението на Радослав Тасков и допускането му в председателския съвет ще върне ОбС - Благоевград към времената, в които той беше негов председател, а местният парламент бе популярен като ООД-то на Тасков. Считаме за недопустимо председателският съвет на местната законодателна власт да бъде доминиран от бизнес съдружниците Димитър Урдев и Радослав Тасков. Кой текст в Правилника за работа на Общинския съвет допуска в заседание на председателския съвет да участва съветник, който не е избиран за негов член, какъвто е Васил Миладинов, също част от бизнес групировката", се посочва още в изявлението на ЕКИП. 

От сдружението призовават общинските съветници да проявят отговорност към Благоевград и неговите жители и да не допуснат компрометиране на местната власт с избора на Радослав Тасков за заместник–председател на ОбС.