Единение на социалдемократите за следващия парламент
Единение на социалдемократите за следващия парламент / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
проф. Кръстьо Петков
55031
проф. Кръстьо Петков
Георги Анастасов
  • проф. Кръстьо Петков
  • Георги Анастасов

За обединение на всички социалдемократически формирования в страната призоваха в Благоевград лидерите на ПП "Български социалдемократи" Георги Анастасов и на ОБТ "Български лейбъристи" проф. Кръстьо Петков.

Първата стъпка към единението вече е сторена, предстои официален акт, който ще е на 2 август. Тогава седемте поканени за политически дебат ще се съберат най-напред пред паметника на покойния д-р Петър Дертлиев.

"Ще правим това, което новите леви и социални движения правят в Европа и по света - гласът на губещите от кризата срещу корумпирания олигархичен елит да се чуе в следващия парламент. Да не се прилага вече формулата "БСП плюс", която се изчерпа и БСП оцени това, като от централата обявиха, че се явяват сами на вот следващата година. Искаме да направим единение на всички социалдемократически партии, да има единен субект, който да е член на Социалистическя интернационал и на ПЕС, за да може България и хората на труда да имат някой, който да ги защитава в парламента”, коментира проф. Петков.

"Следващата седмица от името на двете политически партии и като депутат, внасям в НС искане на коренни промени в Избирателния закон. Предлагаме да се направи единен идентификационен номер на всеки българин, който да е валиден при събиране на подписки за участие в избори, при референдуми и други мероприятия, за които се изисква от гражданите да съобщават писмено ЕГН и лични данни. Разбираемо е, хората се страхуват да дават личните си данни, а без тях съответните подписки са нелегитимни. От друга страна, с въвеждане на този единен идентификационен номер, ще се игнорират изборните машинации, прилагани успешно у нас", мотивира се социалдемократът Георги Анастасов.

"С промените в изборното законодателство ще се отървем от над милион и половина така наречени мървти души , които са обществена тайна", обясни депутатът Анастасов.

Двете партийни централи настояват занапред политическите субекти, участващи в различни избори, да имат само по един застъпник в съответните комисии, а тези партии или коалиции, които са извън парламента, да имат свой представител в Централната избирателна комисия, за да следи за честността на изборите.

Още от проф. Кръстьо Петков и Георги Анастасов чуйте в звуковите файлове