Един глас не стигна на Катя Бельова за съдебен шеф
Един глас не стигна на Катя Бельова за съдебен шеф / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Висшият съдебен съвет не успя за пореден път да избере с мнозинство административен ръководител на Окръжния съд в Благоевград. По време на днешното заседание конкурсът реално завърши с провал и се очаква обявяването на нов през месец септември, съобщиха източници на Дарик.

За Катя Бельова - временно изпълняваща длъжността председател на Окръжния съд към този момент, са гласували 12 от присъствалите членове на ВСС. Шестима са подкрепили кандидатурата на районния съдия Владимир Пензов, с когото Бельова е участвала в процедура по балотаж.

За третия кандидат в конкурса, прокурор Христо Георгиев, вот са дали едва двама от висшите магистрати при първото гласуване след изслушването. По време на преброяването е станало ясно, че три от бюлетините са били недействителни.

Изборът на административен ръководител на Окръжния съд се проточи дълго във времето. До председателската криза се стигна след разкритията на ВСС и комисията "Сукнаров". На заседание на ВСС, проведено на 11 февруари, до избор на председател не се стигна. Тогава за кандидатствалия за втори управленски мандат Красимир Аршинков гласуваха само седем от присъствалите 20 членове на ВСС, седем се въздържаха, шестима бяха против.

По-късно Аршинков подаде оставка, а пък опонентът му за председателския пост - Димитър Узунов, който оглавява съда в Сандански, се отказа от конкурсната процедура и си направи самоотвод.