Е. Костадинов: Три са основните приоритета в Бюджет 2014
Е. Костадинов: Три са основните приоритета в Бюджет 2014 / Дарик - Благоевград, Добряна Христова

Три ключови приоритета има в Националния бюджет за 2014 година, който бе приет от депутатите на първо четене миналата седмица, според народният представител от Пиринско Емил Костадинов.

По думите му първият от тях е образованието, където са заложени 60 млн. лева повече. Той поясни, че в тази сфера предстои цялостна реформа, насочена в различни посоки. Една от тях касае професионалното образование, като в тази връзка е предвидено половината от учебното време, учениците да работят в предприятия, близки като профил до тяхната дейност. През 2014 година вниманието ще бъде насочено и към образование на преподавателите, предвид големия процент учители, намиращи се в предпенсионна възрсат, поясни Костадинов.

Като втори ключов приоритет на бюджета за следващата година, Костадинов постави взаимоотношенията на държавата с местните власти. "От бюджета за 2014 година е видно, че всяка една дейност, по която централата власт трансферира средства към общините има увеличение", каза още депутатът. Той подчерта, че за първи път в бюджета е предвиден програмно-конкурсен принцип за разпределение на разходите.

Костадинов зави, че третият основен приоритет на правителството е социалната политика. Заделените средства за разходите в тази сфера са в размер на 11 262 000 000 лева. По изчисления на червения депутат тези пари ще окажат влияние върху съдбата на близо 3 млн. българи.

Емил Костадинов коментира и действията на опозицията относно Бюджет 2014. "Чувате, че една от главните критики е, че приходната част е твърде напрегната, това поведение се разминава с поведението на всяка друга опозиция. Нашата опозиция обаче е в детинска възраст, ГЕРБ е млада партия и тяхното поведение е много по-различно от нормалното поведение от всяка една нормална опозиция", Каза народният представител от КБ.

Очаква се в четвъртък да започне работата на НС по второ четене на Закона за бюджета и до 10 дни той да бъде приет.