Два отряда за аварийно-спасителна дейност ще обслужват Пиринско
Два отряда за аварийно-спасителна дейност ще обслужват Пиринско / netinfo
Два отряда за аварийно-спасителна дейност ще бъдат сформирани на територията на Благоевградска област, съобщи по време на посещението си в региона министърът на извънредните ситуации и вицепремиер Емел Етем.

Вече са определени базите, където ще бъдат ситуирани новите оперативни звена. В Благоевград за целта ще бъде пригодена сградата на бившето поделение “Строителни войски”, в момента предоставена на “Гражданска защита”.

Обявена е обществена поръчка, процедурата е открита на 8 май, до края на месаца става ясно коя фирма ще изпълнява проекта, уточни директорът на “Гражданска защита” – Благоевград Петър Самарджиев. Все още е рано да се каже какви средства ще бъдат необходими за строителството на сградата, която е в окаяно състояние, допълни той.

Обявени са конкурси за спасителите, които ще обслужват благоевградския отряд. Очаква се до края на годината те да бъдат обучени и да започнат работа. Курсистите ще преминат подготовка за спасител при аварии и катастрофи.

Има специална програма, утвърдена от министъра на извънредните ситуации, която включва общоспасителна и медицинска подготовка, радиационна, химическа и биологическа защита, както и правни основи на гражданската защита.

Общо 26 души ще бъдат назначени в Благоевград. 16 ще бъдат спасителите, които ще обслужват отряда в Гоце Делчев. Там за целта ще бъде използвана сградата на бившата казарма.

И двете звена вече са снабдени с по един специализиран аварийно-спасителен автомобил, марка "Роувър - Дифендър 130 О", всеки на стойност 211 320 лв. Автомобилите имат фургон, оборудван със спасителна техника и екипировка.

Техниката включва електроагрегати, моторни триони, електрически перфоратори, моторни резачки, въздушни възглавници за повдигане и други технически средства. Осигурени са радиостанции за връзка и електроосветителна мрежа, за да може при необходимост да се работи и през нощта.

С тази техника може да се работи в райони на природни бедствия, аварии, катастрофи и други инциденти.