Дянков: Има ръст в строителството и селското стопанство
Дянков: Има ръст в строителството и селското стопанство / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Предстои административна децентрализация у нас. Определени звена и агенции ще бъдат изнесени в провинциални областни градове, обяви в Благоевград вицепремиерът Симеон Дянков.

Въпросите ще се обсъждат заедно с дирекциите на финансовото министерство. В дебатите за предстоящата рефома ще участват министър Томислав Дончев и премиерът Бойко Борисов.

Според министър Дянков идеята за административна реформа се обсъжда от две-три години.

"Смятам, че административната децентрализация от много гледни точки е положителна стъпка. Тя ще оживи други населени места, големи областни центрове, не само София. Особено такива като Благоевград, които, между другото, имат университети, така че може веднага да се използват млади хора с добро образование", заяви Дянков.

За кои точно ведомства става въпрос и къде ще бъдат разположени, министър Дянков не даде конкретен отговор.

В Благоевград Дянков се срещна с представители на партийния актив на ГЕРБ, служители в Областната администрация и с предприемачи от региона.

"Априлските резултати са най-положителни от 2007 година. За първи път от около 4 години ръст има в строителството, защото строителството беше секторът с отрицателни нива", коментира Дянков, като се позова на данни от НСИ. Той е категоричен, че ръст се отчита в селското стопанство и производството.

"Положението в Европа е тежко, идвайки насам разбрах, че румънското правителство е паднало след вот на недоверие, точно заради икономическата му политика", каза Дянков. Той посочи, че вчера се е видял с финансовия министър на Румъния, който е бил на поста само два месеца.