Дядо Натанаил брани манастир в съда
Дядо Натанаил брани манастир в съда / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Неврокопският митрополит Натанаил
60515
Неврокопският митрополит Натанаил
  • Неврокопският митрополит Натанаил

Кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев не се яви на делото в Административния съд в Благоевград, заведено срещу неправомерното изграждане на хотелски комплекс от неговата дъщеря Катерина, непосредствено пред портите на манастира "Свети Георги".

В съдебната зала за даване на показания дойде лично Неврокопският митрополит Натанаил, заедно с игумена на храма Теофил Андреев.

Поради неспазени срокове за запознаване на страните с доказателствения материал, събран по административния процес, делото бе отложено от магистрата Мария Тодорова за месец февруари.

"Земята, върху която е построен този увеселителен обект, е била манастирска до национализацията. Преди години е придобита е от частно лице чрез лъжесвидетелстване. Искаме да запазим Светата обител и настояваме хотелския комплекс да бъде премахнат. Като граждани търсим правосъдие, но разчитаме и на Божието провидение", каза в интервю за Дарик дядо Натанаил.

Казусът с хотела, направен с европейски пари от Катерина Терзиева, бе внесен за разследване в антикорупционната парламентарна комисия, чийто председател е Янев.

"Дъщерята на кмета Людмил Терзиев -Катерина, в качеството си на едноличен търговец, е построила хотела за пет месеца и на нощни фарове, а компетентните институции в Благоевградско са проспали строителството. Получихме сигнал в ресорната комисия в Народното събрание от игумена на манастира Теофил Андреев. Теренът, върху който кметската дъщеря е изградила хотелския комплекс, е преотреден от земеделска земя със заповед, издадена от градоначалника Терзиев. По документи имотът е собственост на Атанас Василев Воденичаров, който го придобил под формата на давностно владение", каза Яне Янев.Около хотелския комплекс има и незаконен частен зоопарк. Там са затворени защитени от закона животински екземпляри", информира неотдавна Яне Янев.

Интервю с дядо Натанаил чуйте в звуковия файл