ДПС иска по-високи премии за тютюна
ДПС иска по-високи премии за тютюна / снимка: Дарик-Благоевград, архив

ДПС ще настоява за увеличаване на премиите за тютюнопроизводителите, като тепърва ще представи аргументите на партията в разговорите по бюджета за догодина. Това съобщи в интервю за Дарик депутатът от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев. Според него премиите трябва да бъдат поне 4 лева на килограм тютюн, което по думите на Башев ще бъде двойно повече в сравнение с размера на премиите по време на управлението на ГЕРБ.

Тютюнопроизводството ще остане основен поминък в община Гърмен, района на Гоце Делчев и Благоевградска област в следващите двадесет години, прогнозира Ахмед Башев. „Когато ДПС беше на власт премиите на тютюнопроизводителите бяха над 4 лева за килограм, а когато бяха ГЕРБ, едвам ги докараха до 2 лева. Разбиха закона за тютюна и тютюневите изделия, излъгаха хората, че като произвеждат собствен тютюн, могат да го продават както си искат и където си искат. В резултат на това много хора намериха своето място в полицията, следствието с конфискувани автомобили и тютюн. Това направиха ГЕРБ“, коментира Башев.

Той подчерта, че ПГ на ДПС е решена да направи така, че премиите за тютюна през тази и следващите години да бъдат по-високи от това, което са давали ГЕРБ. Той се зарече да се бори за това премиите за тютюна да бъдат 4 лева на килограм или 2 евро, като по думите му това заслужават тютюнопроизводителите. Не може държавата да прибира около 2 млрд. лева годишно от акциз върху тютюневите изделия, а да не може да задели 140 млн. лева - „мижава стойност“ в сравнение с това, което получава държавата, за да подпомогне тези хора, категоричен е депутатът.

Ако те бъдат подпомогнати с висока премия, автоматично държавата разкрива нови работни места, а в противен случай около 300 000 души могат да чакат на държавата за социални помощи, каза бившият кмет на Гърмен.

ПГ на ДПС ще заседава по тези въпроси преди подготовката на бюджета и ще докаже тезата си, каза Ахмед Башев.