Доставиха помпи за отводняване в мината
Доставиха помпи за отводняване в мината / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

С военен хеликоптер от Стара Загора доставиха специализирани съоръжения за изпомпване водата и калната маса в една от галериите на рудник "Ораново", където трети ден издирват затрупаните миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров.

В ранния следобед помпите получи на стадиона в Симитли кметът Апостол Апостолов, след което те бяха превозени с микробус до мината. Съоръженията са много мощни, с тях значително ще се ускори разчистването на свлачището, паднало в минната галерия на 16 юли. Помпите са поискани от енергийния министър Драгомир Стойнев, със съдействието на военния му колега Ангел Найденов.

Доставиха помпи за отводняване в мината
netinfo

"Помпите вече са монтирани и имат много висок капацитет на полезна дейност. Дейностите по отводняване на тунела продължават. Може би тази вечер свлачището ще бъде разчистено и всички се надяваме да открием живи и здрави миньорите Лазаров и Михайлов", казаха към 15.00 часа днес областният управител Муса Палев и кметът на Симитли Апостолов.

"От началото на инцидента сме напреднали с 25 метра в тунела, който е дълъг 55 метра, затрупана от свлачището, а за денонощието напредъкът е около шест метра. За съжаление, през нощта металните рамки, които подпират галерията, са изкривени, което пречи да се върви по-бързо. Ние не можем да си позволим да рискуваме живота на миньорите и на спасителите от специалните служби. В момента се поставят дървени подпори, което ще позволи да се монтират металните стълбове и да се продължи напред", обясни Муса Палев.

Собственикът на рудника Красимир Михайлов все още не е пристигнал на мястото на трагедията, въпреки, че бе повикан от министър Стойнев. Днес стана известно, че хора от управата на "Ораново" не са искали да бъде внасяна допълнително техника за спасителните операции, били и против влизането на отряд от спасители от мината в Челопеч, които са в галерията от снощи. Това вбесило допълнително министър Стойнев.

Доставени са допълнително дървени греди и други съоръжения за укрепване на трасето. Все още не е ясно къде точно са младите мъже от Крупник и дали тръбата с непрекъснато подаван кислород достига до тях.