Допълнително финансиране на онкоболницата в Благоевград
Допълнително финансиране на онкоболницата в Благоевград / netinfo
Съветниците гласуваха допълнителни финансиране на онкоболницата в Благоевград
68444
Съветниците гласуваха допълнителни финансиране на онкоболницата в Благоевград
  • Съветниците гласуваха допълнителни финансиране на онкоболницата в Благоевград

Общинският съвет гласува на извънредна сесия 417 500 лева за завършване на реконструкцията на специализираната болница по онкология „Св. Мина“. Допълнителното финансиране от общинския бюджет бе утвърдено с пълно единодушие от местния парламент.

Спешната намеса на общинските съветници се наложи, след като стана ясно, че единственият изцяло завършен през предишния мандат проект е изправен пред провал, защото на етап проектиране са допуснати съществени пропуски. В обръщението си пред общинските съветници кметът Атанас Камбитов изтъкна, че освен наложителното препроектиране, общинската администрация е изправена и пред редица други пропуски по проекта, които са били подминати при неговото разработване.

Сред примерите, които кметът посочи, бе фрапиращата липса на предвиден захранващ трансформатор, както и неизградената електрическа инсталация в част от действащата болница. Той бе категоричен, че единственият полезен ход в момента е да се осигурят допълнителни средства за довършването на реконструкцията, тъй като в противен случай общината би загубила проект за почти 6 милиона лева, а онкоболните в града няма да получат качествено лечение и животът им ще бъде подложен на риск.

По време на извънредното заседание стана ясно, че със специализираните звена в общинска администрация не са правени никакви консултации по техническата част по проекта, ангажимент за неговото разработване е имал онкологичният диспансер като негов възложител.

По време на заседанието присъства и директорът на болницата д-р Христина Кузманова, която обясни, че ако реконструкцията не се състои, практиката болните да се пращат в лечебни заведения в страната и да чакат с месеци за лъчелечение няма да може да се прекрати. Тя призова общинските съветници да одобрят внесеното предложение и дадат шанс за завършването на проекта.

Ръководството на община Благоевград увери, че ще продължи да полага усилия да спаси проекта, които би подобрил значително качеството на здравната грижа в града и региона, въпреки непрофесионализма при неговата подготовка през миналия мандат.  От екипа на кмета Камбитов не скриха опасенията си, че за завършването на проекта е възможно да се наложи и друго допълнително финансиране

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов посочи, че лечебното заведение няма собствен трафопост и в момента захранването на болницата се осъществява благодарение на съоръжения на близки предприятия. "Следващата сесия ще трябва да гласуваме 145 000 лева допълнително за изграждане на трафопст. В болницата има и още парадокси, като този, че отоплението в момента стига до втория етаж.", каза още градоначалникът.

Съветниците решиха още да предоставят права на кмета на общината да издава запис на заповед за авансово плащане по проект, касаещ зелена и достъпна среда в общината. Освен това бяха подложени на гласуване и промените в работата на местния парламент, касаещи въвеждането на електронно гласуване, което се очаква да бъде въведено в началото на 2014 година. Другата точка, разгледана на извънредното заседание бе за избор на съдебни заседатели за Окръжен съд Благоевград.

В звуйовия файл: Д-р Христина Кузманова