/ БТА
В края на февруари Община Банско подпомага Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ и предоставя помещение, в което доброволци набират необходимото за новопристигналите в планинския град бежанци.

В Общината се отчита най-висок брой бежанци в Благоевградско, като по данни на областната администрация в държавни или общински имоти, както и в частни хотели, са настанени 600 украински граждани.

БТА

С разкриването на пункта за дарения на нуждите откликва не само украинската общност в града, но и английската. Подкрепа оказват и руснаци, и граждани на Беларус, разказа пред БТА доброволката Наталия Яременко от Сдружение „Мати Украйна“. Много от дарителите са местни хора от Банско и Разлог.

Част от бежанците, които пристигат в Банско, се обръщат към доброволците за неща от първа необходимост.

В пункта се събират храни, дрехи, обувки, консумативи, детски играчки. Хората посочват от какво имат нужда, прави се списък и доброволците събират необходимото в пакети, за да не се получава струпване, разказа Яременко. 

БТА

Нуждаем се в различно време от различни неща, но хората реагират много бързо, допълни тя. Дарителите реагират бързо на нуждите и веднага откликват, когато са необходими специализирани детски храни, както и лекарства за по-възрастни хора и хора с хронични заболявания, посочи доброволката. 

Доброволците, които помагат в пункта за събиране на дарения, съдействат на новопристигналите украинци и при попълване на документи за регистрация в страната, както и за социални помощи. След като получат инструкции, те оказват съдействие на своите сънародници, правят списъци и така помагат да не се получават струпвания пред институциите. 

БТА

„Не искаме да създаваме напрежение в града, затова даваме инструкции, проверяваме документите, правим поименни списъци и така хората идват точно навреме“, посочи Наталия Яременко. 
БТА