До края на годината Сандански ще има нов резервоар за минерална вода
До края на годината Сандански ще има нов резервоар за минерална вода / Община Сандански - пресцентър

По предложение на кмета на община Сандански Кирил Котев на извънредно заседание на Общинския съвет вчера бе взето решение за изграждане на нов подземен резервоар и помпена станция за минерална вода, информират от пресцентъра на Община Сандански.

В момента вместимостта на сегашния такъв резервоар е 70 куб. метра. Новоизграденият ще бъде в пъти по-голям – 370 куб. метра.

Неговото изграждане ще позволи по-рационалното използване на минералната вода, тъй като в часовете на по-ниска акумулация и намалена ползваемост, водата ще се акумулира в резервоара и няма да се губи нито като количество, нито като температура, и в последствие при по-високи и завишени нужди, ще се използва тази, която е акумулирана при ниската ползваемост.

Резервоарът ще се пълни от т.нар. каптиран естествен извор №8 и сондаж №6, като в сухата камера на резервоара ще бъдат монтирани съответните помпени съоръжения на ползване.

Стойността на проекта е 260 хил. лв. и са осигурени от националния бюджет в капиталовата програма на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район", гр. Благоевград, които са бенефициент по проекта и ще осъществят неговото изграждане.

Срокът за строежа на новия резервоар е до края на годината, а местоположението му ще бъде в близост до сегашния. Той ще допринесе за славата на курорта като град-лечебница с най-топлите минерални извори, сигурни са жителите на Сандански.