До 40 л/кв.м. дъжд се очаква да падне днес
До 40 л/кв.м. дъжд се очаква да падне днес / netinfo

Днес под влияние на средиземноморски циклон ще преобладава облачно и дъждовно време. Отначало валежи ще има в Западна България, впоследствие и в останалата част от страната. Възможни са гръмотевици.

В по-голямата част от страната количествата на валежите ще бъдат от 10 до 20 л/кв.м, но на места в Западна и Южна България - до 30-40 л/кв.м. В планините ще е облачно и ще вали дъжд, а по най-високите върхове на Рила и Пирин дъждът ще преминава и в сняг, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Средната  месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 mm, а в планините - от 80 до 100 mm. Сума на валежите ще бъде около и под нормата.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 3 и 2градуса, а най-високите - между 23 и 28. Първите есенни слани във високите полета се очаква да паднат в началото на месеца, а на повече места в равнинната част от страната в края на второто и началото на третото десетдневие. Очакванията са за повече слънчеви дни от нормата.

През  първото десетдневие след хладно начало ще настъпи повишение на температурите. Ще преобладават сухите и слънчеви дни.

Тенденцията е сухото и преобладаващо слънчево време да се задържи и през повечето дни от второто десетдневие. Условия за застудяване и превалявания ще има в неговия край.

През  третото десетдневие се очакват повече слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове и с тенденция към по-променливо време през втората му част.