До 15 000 лева глоба за фирмата-работодател на падналия строител
До 15 000 лева глоба за фирмата-работодател на падналия строител / netinfo

Множество нарушения, свързани с условията по безопасност на труда са допуснати по време на ремонтните работи на ГУМ, при които вчера пострада 57-годишен строител, стана ясно след проверка извършена от ОИТ - Благоевград.

Едно от нарушенията е свързано с липсата на странични парапети на скелето, на което е работил пострадалият. Освен това съоръжението, което е било на колела, не е било обездвижено, информира директорът на Инспекцията по труда Петър Попадиин.

Установено е, че от фирмата са пренебрегнали и изискванията, според които основата на скелето трябва да се минимум 70 см, като в случая, те са предоставили за работа такова, с широчина 45 см.

За момента не е ясно, дали пострадалият работник е използвал предпазна каска. "По време на проверката наши инспектори са намерили каска на земята, не можем да кажем, дали тя е била на главата на строителя, но и да е била поставена, вероятно не е била вързана и е изхвръкнала по време на падането на мъжа от скелето", заяви още Петър Попадиин. По време на инцидента в залата където е правено ремонт е имало 3-ма души, включително и техническият ръководител.

Директорът на трудовата инспекция поясни, че и до този момента не е уведомен официално от работодателя, какъвто редът. В зависимост от нарушенията, Законът предвижда глоба от 1500 до 15 000 лева.

Както Дарик писа, 57-годишен благоевграчанин пострада след като падна от скеле, докато поставял гипсокартон в сградата на ГУМ - Благоевград. Той е със счупвания на двете ръце и контузии по главата. Вчера следобед мъжът бе транспортиран за лечение в София.