Дневен център Надежда в Гоце Делчев чества юбилей
Дневен център Надежда в Гоце Делчев чества юбилей / netinfo
Дневен център за възрастни хора с увреждания “Надежда” в Гоце Делчев ще отбележи днес една година.

Центърът съществува от няколко години, но допреди 12 месеца беше специализиран в грижи за деца с интелектуални и физически затруднения.

В „Надежда” сега пребивават всеки ден хора над 18 години с различни затруднения. Капацитетът на центъра е 25 места и всички те са заети. 19 от потребителите ползват целият пакет услуги - транспорт, рехабилитация, храна, индивидуална работа, трудотерапия и целодневна грижа от специалисти. По-голяма част от тях страдат от детска церебрална парализа, олигофрения, епилепсия и др. заболявания, съобщи директорът на заведението Елина Тюмбелекчиева.

80% от посещаващите дома са от град Гоце Делчев, но има и от селата Баничан, Борово, Корница и Копривлен.

За тях се грижи екип от специалисти, който включва управител, рехабилитатор, кинезитерапевт, социални работници, трудотерапевти, медицинска сестра, лекар – невролог, шофьор и санитари.

Центърът е общинско звено, с делегиран бюджет, който се гласува от социалното министерство. "Всички ние заедно работим за задоволяване на ежедневните потребности от храна, здравни грижи, рехабилитация, както и организацията на свободното време и личните контакти. Целта е всеки един от тях да се чувства специален и обгърнат с нужното внимание и любов, за да развият потенциала си и да бъдат ценни участници в живота на общността", каза Елина Тюмбелекчиева.

"През деня ангажираме вниманието им с различни дейности, съобразени с индивидуалните възможности и потребности - изработване на хартиени опаковъчни торбички, работа с глина, гипс и природни материали, от които сътворяват красиви предмети, поздравителни картички, плетива и много други", допълни директорът на социалното заведение.